Často
se nás ptáte

Odpovědi na časté dotazy

Zajímá vás něco jiného, nebo máte jiný dotaz? Napište nám, rádi vám odpovíme.

Proč máte někdy hodně vypečené tyčinky a jindy jsou světlé?

Je to opravdu v dnešní době trochu zvláštní jev a všichni průmysloví výrobci si lámou hlavu, jak to v úvozovkách děláme. Důvod je velmi prostý. Naši spotřebitelé jsou rozděleni do dvou léty a chutí vyprofilovaných skupin. Ti, co mají rádi světlé tyčinky a pak ti, co naprosto milují a vyžadují ty hodně vypečené. Proto také máme z části průhledné obaly, aby si naši zákazníci mohli v regále najít právě ty svoje Havlíkovky.

V minulosti jste nepoužívali ÉČKA, teď je více jak rok používáte. Proč?

Legislativa je stále přísnější a dnes už výrobci musí uvádět téměř všechny látky obsažené v potravině, i když je jejich hodnota naprosto zanedbatelná. Naše ÉČKA jsme tedy měli vždycky. Jsou obsažena v taveném sýru, který do těsta přidáváme a rozhodně nepatří k těm škodlivým. Samotný tavený sýr v objemu našich tyčinek má podíl zhruba 7%,  Tyto informace by měly spotřebiteli stačit k tomu, aby se v rámci svého zdraví u našeho výrobku nad ÉČKY ani nepozastavil.

Jak můžu soutěžit o karton tyčinek?

Hlavní informace pro vás je taková, že od roku 2014 již máme více  než 600 vítězů hry, takže sníst 3 tyčinky do minuty není opravdu nemožné. Pravidla a postupy najdete zde. Pokud se vám povede vyhrát, pak vás velice rádi odměníme kartonem tyčinek, aby jste s námi zůstali v zajetí chuti.

Objeví se Havlíkovky s novou příchutí?

Jsme sice pozitivně konzervativní, ale přesto se každý rok snažíme na trh přivézt nějakou novinku. Pravdou je i to, že některé pokusy z let předchozích se vrací časem do depozitu, protože je v danou chvíli trh neakceptoval natolik, abychom je mohli zařadit do běžného procesu výroby a distribuce. Tyto druhy tyčinek jako je například KORNSPITZ nebo MAKOVÉ, pak máme pouze na objednávku pro velkoodběratele. Letos jsme na trh přivedli novou tyčinku: SEDLÁCKOU. Věříme, že by mohla u našich spotřebitelů plně bodovat, protože  její skvělá chuť po škvařeném sádle je krásným návratem do starého pekařského řemesla a na trhu jinou podobnou nenajdete.

Jak je to s použitím palmového oleje? 

Vážení zákazníci,

dovolte nám uvést několik vysvětlujících informací k používání palmového oleje, při výrobě našich, Vámi tak oblíbených sýrových tyčinek. 

V produktech firmy HAVLÍK je používán velice kvalitní olej, který splňuje několik důležitých podmínek ve výrobě potravin.

Při výběru tuku se řídíme hlavně jeho kvalitou a nikoli cenou, neboť některé slunečnicové a řepkové oleje jsou mnohem levnější než kvalitní certifikovaný palmový olej.

Palmový olej se používá pro jeho příznivé technologické vlastnosti. Zatím co klasické rostlinné tuky a oleje se velice brzo spalují a vytváří řadu karcinogenů, tak palmový olej je výrazně odolnější. Je to tuk, který je díky svému složení mastných kyselin tuhý a nemusí se tudíž ztužovat hydrogenací. Tuk přispívá k požadovaným vlastnostem tyčinek – křupavost, jemnost bez vedlejších pachutí.

Výhody palmového oleje:

  • Neobsahuje transmastné kyseliny, které vznikají při hydrogenaci
  • Vyšší odolnost přepalování než u klasických rostlinných tuků a olejů
  • Neobsahuje cholesterol
  • Je bohatý na vitamíny především vit. E

Díky vlastnostem  a především výhodám palmového tuku se pozitivně k jeho používání staví i přední odborník na zdravou výživu v ČR paní Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Co se týká otázky kácení pralesů, ty se zajisté nekácejí jen pro potravinářský průmysl, ale obrovskou část produkce palmového tuku se spotřebuje v chemickém průmyslu (výroba mýdel, rtěnek, apod.) a v rafinériích při zpracování bio-paliv!

V potravinářství se použije pouze 5 % z celkové produkce palmového tuku.My výrobci potravin jsme tedy jen nepatrnou součástí celkové spotřeby palmového oleje. Paradoxně však jsme úplně na vrcholu mediální kampaně, která byť by byla částečně úspěšná, tak svém důsledku nepovede k patrným změnám ve stavu kácení pralesů.

Garance původu, jako cesta pro každého dobrého výrobce

Náš dodavatel vlastní Certifikát RSPO, který označuje palmový olej pocházející z udržitelných zdrojů a splňuje přísná kritéria na ochranu životního prostředí.

Přesto se nezávisle na situaci palmovým olejem a jeho nahrazením v procesu výroby intenzivně zabýváme. Primárním důvodem je ucelení původu všech vstupních surovin. Našim cílem je, abychom pro výrobu produktů Havlík používali tuzemské suroviny v maximální možné míře a tím podpořili zemědělství naší země.

V současné době nabízíme Sedlácké tyčinky, které palmový tuk neobsahují.

Chutnáme vám?

buďte s námi